teisipäev, 2. detsember 2014

Jõuluks verikäkki

Kuna on jõuluaeg, siis võiks esimese advendi saabumisega teha mõnda toredat jõuluteemalist toitu. Üks selliseid toite on verikäkk – saadav poest, aga hea tahtmise korral võib ise ka käkki keerata. 20 mehise käki jaoks on tarvis:
  • 0,6 l verd
  • 0,4 l vett
  • 200 g soolaliha
  • 200 g sibulat
  • 1,2 kg odrajahu
  • 3 tl soola,
  • 3 tl söögisoodat
  • majoraani
Värskelt valminud verikäkid Eesti Põllumajandusmuuseumis. Pildistas Marat Viires.
Käkitainas segatakse värskest verest, veest ja jahust, tihkeks ja tugevaks. Võib lisada ka pannil praetud pekitükke sibulatega. Käkid pätsitakse käte vahel valmis ja keedetakse küpseks vees. Kui vesi keema hakkab, pannakse varem valmis vormitud käkid sisse. Kui käkid pinnale kerkivad ja siis uuesti põhja vajuvad, on nad küpsed. 
Ja valmis nad ongi!
Verikäkki on söödud Eestis igal pool juba sel ajal, kui samas piirkonnas söödi veel valgeid, ilma vereta tehtud verivorste. Verikäkid on vanemal ajal olnud perekondlike pidupäevade ja tähtpäevadega seotud toit, eriti pulmades esimese toiduna kuni 19. sajandi lõpukümnenditeni. Neid söödi üle maa eriti mihkli- ja mardipäeval, ka kadripäeval ning muidugi jõulude ajal.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar